HTML

Örökös ujrakezdõknek

Friss topikok

  • margit2: BUÉK Neked is! :-) Látom, hogy nem írogatsz már itt... Máshol sem? (2015.01.03. 14:38) Gyönyörû tavasz
  • Terézanya: Nem szokta törölni, ő is egy tipikus kommentgyűjtő! :) inkább bezárja (2014.03.15. 13:58)
  • margit2: De szép ez a kutyus! %smile% (2014.03.14. 14:26)
  • aNévtelen: Mindig érdekesnek és persze hihetetlennek tartom, hogyha egy posztban valakit hazugságon kapnak, a... (2014.02.27. 20:46)
  • doktorneni: Igen sajnos ez volt otthon is De kint nagyon különösen figyelünk arra, hogy ezek a közös vacsorák ... (2014.02.26. 06:42) Grillvacsora : februárba

Címkék

MedUni Wien

2014.01.26. 14:55 bernindszeg@vipmail.hu

Amennyiben a külföldi továbbtanulási lehetõségek közül valaki Bécset választja és itt szeretne általános orvosi vagy fogorvosi szakon tanulmányokat folytatni a Medizinische Universität Wien-en, az alábbi lépéseket szükséges megtennie a felvételhez.

1. Felvételi vizsga

Minden olyan személynek részt kell vennie rajta, aki elõször célozza meg az általános orvosi vagy fogorvosi szakot minden év téli szemeszterében. A pontos eljárás és a határidõk közzétételre kerülnek.

2. A felvételi eredményének megállapítása

Az eredmények megállapítása után kialakul a jelentkezõk ranglistája a mindenkori szakirányok (általános orvosi vagy fogorvosi) szerint. Az eredményeket elõreláthatólag július végén/augusztus elején hozzák nyilvánosságra. A szakokra csak azok a jelentkezõk vehetõk fel, akik a ranglista alapján a kiválasztott szakra helyet kaptak. A felvételre ezt követõen a Medizinische Universität Wien tanulmányi- és vizsgaosztályán kerül sor. Ebben az idõpontban kerül sor a felvételhez szükséges egyéb feltételek és dokumentumok ellenõrzésére (érettségi bizonyítvány, stb.)

3. Felvétel

Azoknak a jelentkezõknek, akik a Medizinische Universität Wien-en szeretnék tanulmányaikat megkezdeni és a felvételi vizsga alapján tanulmányi helyet kaptak, a felvételhez (a tanulmányok felvételéhez) kérelmet kell benyújtaniuk.

A felvétel és az ezzel egybekötött elsõ jelentkezés a Medizinische Universität Wien tanulmányi- vizsgaosztályán történik (Spitalgasse 23, Ebene 00, 1090 Wien). A felvétel a beiratkozási határidõ betartásával lehetséges.

A felvételhez az alábbi dokumentumokat kell bemutatni:

  1. Érvényes utazási dokumentum vagy állampolgárságot igazoló dokumentum hivatalos fényképes igazolvánnyal.
  2. Egyetemi alkalmasság igazolása érettségi, szakmai érettségi vagy tanulmányi jogosultsági bizonyítvánnyal vagy egyenértékû, külföldi érettségi bizonyítvánnyal, valamint záróbizonyítvánnyal EREDETIBEN (és MÁSOLATTAL nem EU érettségi bizonyítvány esetén), amennyiben szükséges, a kiegészítõ vizsgák igazolásával (biológia és környezetismeret).
  3. Amennyiben rendelkezésre áll: osztrák társadalombiztosítási szám (biztosítási kártya vagy beteglap).
  4. Fénykép.
  5. Amennyiben szükséges: másik, osztrák egyetemrõl való átjelentkezésnél megegyezõ szakirányon: kijelentkezési igazolás és teljesített tantárgyak igazolása (beleértve a sikertelen vizsgákat is).
  6. Minden dokumentumot eredetiben kell bemutatni. Az idegen nyelvû dokumentumokat a szabályoknak megfelelõen hitelesíttetni kell és hivatalosan németre/angolra kell fordítani õket.

A dokumentumok ellenõrzése után a jelentkezõ beiratkozási számot kap. A tandíjat, illetve a hallgatói hozzájárulást bankautomatán keresztül (Maestro-kártya) lehet kifizetni. A felvétel így azonnal megtörténhet. Amennyiben a fizetés átutalással történik, egy hetes átfutási idõvel kell számolni és az összeg megérkezését követõen történhet meg a jogilag érvényes felvétel. Ha így történik a fizetés, akkor újra meg kell jelenni a tanulmányi- és vizsgaosztályon.

A felvételhez elengedhetetlen a személyes megjelenés a tanulmányi- és vizsgaosztályon. Az adatok valódiságért a kérelmezõ személyesen felel.

A Bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni Wien) felvételi tesztjére (2013. július 05.) minden eddiginél többen jelentkeztek 2013-ban: 5.733 fõ regisztrálta magát (az elõzõ évben 5.419 fõ). A keretszámok alapján összesen 740 hallgatót vesznek fel.

Az orvosok képzésének és elvándorlásának problémájával az osztrák állam is folyamatosan küzd (aktuális cikk a derStandard írásai közt), csupán más okok miatt, mint a magyar állam. Nem az anyagi körülmények és szakmai lehetõségek miatt távoznak az orvosok, hanem egyrészrõl az egyetem utáni képzés hosszúsága és minõsége miatt, másrészrõl sokan visszatérnek hazájukba – itt elsõsorban Németországra kell gondolni. Ez utóbbit kivédendõ van érvényben 2006 óta a felvételi kvótarendszer, amely szerint a felvett hallgatók max. 20 %-a rendelkezhet EU-s, nem osztrák érettségivel, így ez a Magyarországon érettségizett diákok esélyeit is korlátozza.

A felvételivel kapcsolatos információk az alábbi oldalon olvashatók:

http://www.eignungstest-medizin.at/cms/

Az oldalon található információk egységesen vonatkoznak a bécsi és az innsbrucki orvosi egyetemre, illetve az eltérések ki vannak emelve.

A 2013/14-es tanévben a két egyetemen az alábbi keretszámok lettek meghirdetve:

Ált. orvosFogorvosBA molekuláris med.Összesen
Med. Univ. Wien (MUW)660800740
Med. Univ. Innsbruck (MUI)3604030430
Összesen1020120301170

A felvételi vizsga alapja az elõzõ években olyan többször kipróbált és tudományosan megalapozott alkalmassági vizsga volt (EMS – Eignungstest Medizinstudium), amelyet Németországban fejlesztettek ki és Svájcban fejlesztettek tovább, és amelyet 1998 óta alkalmaztak. A 2013/14-es évben azonban változtatások történtek a felvételi vizsga tartalmában: a vizsga kiegészült biológia, kémia, matematika, fizika tantárgyakból származó elméleti ismeretek ellenõrzésével is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://doktorneni.blog.hu/api/trackback/id/tr465931550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása