HTML

Örökös ujrakezdõknek

Friss topikok

  • margit2: BUÉK Neked is! :-) Látom, hogy nem írogatsz már itt... Máshol sem? (2015.01.03. 14:38) Gyönyörû tavasz
  • Terézanya: Nem szokta törölni, ő is egy tipikus kommentgyűjtő! :) inkább bezárja (2014.03.15. 13:58)
  • margit2: De szép ez a kutyus! %smile% (2014.03.14. 14:26)
  • aNévtelen: Mindig érdekesnek és persze hihetetlennek tartom, hogyha egy posztban valakit hazugságon kapnak, a... (2014.02.27. 20:46)
  • doktorneni: Igen sajnos ez volt otthon is De kint nagyon különösen figyelünk arra, hogy ezek a közös vacsorák ... (2014.02.26. 06:42) Grillvacsora : februárba

Címkék

Vendégpost II : Egy német - magyar fogorvostól

2014.02.26. 18:16 bernindszeg@vipmail.hu

Németországban a szakorvosképzésben résztvevõ rezidenseket asszisztens orvosnak, Assistenzarzt-nak nevezik. Képzésüket a strukturáltság, jól szervezettség jellemzi.

A beavatkozások száma és típusa – a magyar képzési rendszerhez hasonlóan – egy elõre meghatározott katalógus szerint történik, amelynek tartalmát a területileg illetékes orvosi kamara határozza meg. A rezidensek indexe a Logbuch, amely egyfajta leckekönyvként funkcionál a szakorvosi képzés ideje alatt. Ez tartalmazza az elõirányzott beavatkozásokat (vizsgálatokat, mûtéteket).

Aki a szakorvos képzés megkezdését követõen dönt úgy, hogy a továbbiakban Németországban szeretne dolgozni, annak indexét és hiteles német nyelvû fordítását be kell adnia a területileg illetékes orvosi kamarának, aki dönt a Magyarországon már teljesített beavatkozások beszámításáról.

A rezidensek szakmai felügyeletét valamint a Logbuch vezetését a Weiterbildungsarzt (továbbképzõ orvos) látja el, aki az adott klinika rezidenseinek „mentoraként“ funkcionál. Továbbképzõ orvosi pozíció csak a szükséges szakképesítés megléte esetén gyakorolható és határozott idõnként megújításra szorul. A szakorvosi képzésben csak azok a kórházak vehetnek részt, melyeknek mind orvosi gárdája, mind pedig a mûszaki felszereltsége lehetõvé teszi, hogy megfelelõ szinten follyon a rezidensek képzése. Amennyiben a klinika osztálya a feltételeket nem tudja biztosítani, akár el is vehetik a képzés jogát, de legalábbis csökkentik az elismert évek számát. Ez a körülmény a kórház számára anyagi veszteséggel, az osztályt vezetõ fõorvos számára pedig jelentõs tekintélycsökkenéssel járhat.

A kórház célja tehát, hogy magas színvonalú oktatást biztosítson a rezidensek számára. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a centrális, központi helyen lévõ nagyobb klinika komplexumok – részben túlterheltségük miatt is – kevesebb önállóságot biztosítanak a rezidenseknek. Ezért különösen az elsõ évben javasoljuk, hogy válassz egy olyan intézményt, ahol biztosítják számodra a beavatkozásokban való részvételt.

Köszönöm a lehetõséget!

Egy Berlinbn élõ magyar fogorvos!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://doktorneni.blog.hu/api/trackback/id/tr445931461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása